Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2007  
         
  Articol:   DE LA PREJUDECĂŢI LA REALITĂŢI. PENTRU ÎNTREGIREA PERSPECTIVEI ASUPRA CONFLICTELOR DINTRE ORTODOCŞI ŞI UNIŢI ÎN TRANSILVANIA / ZWISCHEN VORURTEIL UND TATSACHE. ZUR ERGÄNZUNG DER SICHT ÜBER DIE KONFLIKTE ZWISCHEN ORTHODOXEN UND UNIERTEN IN SIEBENBÜRGEN.

Autori:  DAN RUSCU, SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:   De la prejudecăţi la realităţi. Pentru întregirea perspectivei asupra conflictelor dintre ortodocşi şi uniţi în Transilvania. În numărul 5/2007 (p. 16-17) al revistei Glaube in der 2. Welt (G2W) a apărut un articol al jurnalistului olandez Frans Hoppenbrouwers, în care autorul prezenta situaţia Bisericii greco-catolice din România, aşa cum a perceput-o în urma unei călătorii prin Transilvania. În numărul 7-8/2007 (p. 42-43) al aceleiaşi reviste a apărut o reacţie semnată de pastorul evanghelic dr. Jürgen Henkel de la Sibiu. Militând la început pentru echidistanţă şi acuzându-l pe F. Hoppenbrouwers de parti pris, J. Henkel preia de fapt, absolut necritic, argumentele oficialităţilor ortodoxe din Transilvania referitoare la disputele interconfesionale. Reacţia sa comite astfel tocmai greşeala de care îl acuză pe jurnalistul olandez. Articolul de faţă se doreşte, după o relatare pur jurnalistică (F. Hoppenbrouwers) şi o reacţie ortodoxă (J. Henkel), o completare a imaginii dintr-un punct de vedere greco-catolic.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă