Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2006  
         
  Articol:   RECENZII ŞI PREZENTĂRI DE CĂRŢI - E.G. FARRUGIA SJ (COORD.), DICŢIONARUL ENCICLOPEDIC AL RĂSĂRITULUI CREŞTIN, TRAD. A. POPESCU, V. RUS, I. MUNTEAN, A. MĂRCUŞ, TÂRGU LĂPUŞ, ED. GALAXIA GUTENBERG 2005, 840 P. + 22 HĂRŢI.

Autori:  DAN RUSCU.
 
       
         
  Rezumat:  Ediţia românească a Dicţionarului este o apariţie utilă şi necesară în peisajul publicaţiilor teologice româneşti, făcând parte din acel gen lucrări care depăşeşte nivelul teologiei de schit, în ultima vreme destul de frecventă la noi. Chiar dacă nu are complexitatea capitolelor – referitoare la aceeaşi tematică – din Dictionnaire d’histoire et de géographie ecclésiastiques (Paris 1912 sqq.) şi nici rigoarea Handbuch der Ostkirchenkunde (vol. I-III, Düsseldorf 1984-1997) lucrarea în discuţie completează fără îndoială o lipsă în domeniul teologiei din România – aceea a lucrărilor de referinţă. Cu ajutorul său, cititorul se poate familiariza atât cu elementele de bază ale tradiţiei creştine bizantine, cât şi cu cele, mai puţin cunoscute la noi, ale diferitelor tradiţii creştine răsăritene; de asemenea, fiind o iniţiativă catolică, dicţionarul oferă o imagine asupra momentelor, personalităţilor şi instituţiilor care au prilejuit contactele între Biserica romană şi cele răsăritene.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă