Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2001  
         
  Articol:   VASUL CU INSCRIPŢII ŞI SIMBOLURI CREŞTINE DE LA MOIGRAD (POROLISSUM). CONTRIBUŢII LA ISTORIA CREŞTINISMULUI ÎN FOSTELE PROVINCII DACICE DUPĂ RETRAGEREA AURELIANĂ / DAS GEFÄSS MIT CHRISTLICHER INSCHRIFT AUS MOIGRAD. BEITRÄGE ZUR GESCHICHTE DES CH.

Autori:  NICOLAE GUDEA.
 
       
         
  Rezumat:  În provinciile dacice (Porolissensis, Apulensis, Malvensis) creştinismul a făcut progrese în secolele II-III p. Chr. Se caracterizează prin prezenţa unor comunităţi mici "ortodoxe" sau de eretici "gnostici" atestate de obiecte mici (inele, pietre de inel cu simboluri creştine sau gnostice), obiecte de uz casnic creştinate prin incizarea sau zgârierea unor simboluri creştine şi chiar piese funerare. Au caracter criptic şi apar numai sau mai ales în marile oraşe.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă