Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   PREŞEDINTELE SARKOZY ŞI RELIGIILE: CĂTRE O „SECULARIZARE DESCHISĂ” („LAÏCITÉ OUVERTE”) ÎN FRANŢA / LE PRÉSIDENT SARKOZY ET LES RELIGIONS: VERS UNE „LAÏCITÉ OUVERTE” EN FRANCE.

Autori:  MARTIN DE LA RONCIÈRE.
 
       
         
  Rezumat:  Încă de când a fost ales preşedinte al Franţei în mai 2007, Nicolas Sarkozy a dezvoltat o concepţie originală asupra raportului dintre politică şi religie. În timpul întâlnirii sale cu papa Benedict şi capii religioşi ai evreilor şi musulmanilor nu s-a temut să abordeze teme majore cum ar fi sensul vieţii omeneşti, credinţa în Dumnezeu sau rădăcinile creştine ale Europei. El i-a chemat pe cetăţenii credincioşi, mai cu seamă pe romano-catolici, să ia parte la dezbaterile social-politice din Franţa, mai ales în domeniul eticii. Mai mult, el a promovat noul concept de „secularizare deschisă” sau „pozitivă” („laïcité ouverte” sau „positive”), în care Statul nu doar că îngăduie participarea religiilor la viaţa publică, dar o şi încurajează. În acest fel, preşedintele Sarkozy a deschis un nou capitol în istoria ţării bine cunoscută pentru secularizarea sa necruţătoare, excluzând religia din viaţa publică. Contribuţia de faţă include mai multe citate din discursurile lui Sarkozy.

Cuvinte cheie: politică, religie, secularizare, civilizaţie, dialog, Dumnezeu, speranţă, etică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă