Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.2 din 2007  
         
  Articol:   VENIREA FIULUI OMULUI ÎN EVANGHELIA DUPĂ MARCU. PARTEA II: ANALIZĂ INTEGRATIVĂ / DE ADVENTU FILII HOMINIS IN MARCO. PARTE II: INDAGINE INTEGRATIVA.

Autori:  TEODOR COSTIN.
 
       
         
  Rezumat:  Venirea Fiului omului în Evanghelia după Marcu. Partea a II a: Analiză integrativă. Cea de-a doua parte a examinării pe care o facem temei venirii Fiului omului în Evanghelia lui Marcu prezintă o analiză integrativă a textelor pe care le-am interpretat în mod individual în prima parte. Tratarea se desfăşoară în patru puncte. Mai întâi, o prezentare sintetică a expresiei „fiul omului” în VT, în iudaism, în NT şi mai apoi în celelalte pasaje din Marcu identifică câmpul semantic al conceptului în evanghelia noastră. În continuare, se defineşte identitatea Fiului omului la venirea sa glorioasă, ca fiind Isus – Fiul lui Dumnezeu şezând de-a dreapta Tatălui şi, mai apoi, caracteristicile „parusiei” sale. În sfârşit, sunt elucidate funcţiunile Fiului omului la a doua sa venire. Odată cu anunţul venirii sale glorioase, în perspectiva evangheliei lui Marcu, avem parcursul complet al lui Isus – Fiul omului. El are autoritate încă în viaţa pământească, unde parcurge o cale de umilinţă care comportă suferinţa şi moartea; toate acestea însă vor culmina în înviere şi în funcţia sa de suprem judecător escatologic şi de împlinire a mântuirii cu adunarea celor aleşi.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă