Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.2 din 2006  
         
  Articol:   RECENZII - ROBERT TAFT, DE LA LITURGHIE. PENTRU CĂ LITURGIA SE FACE ÎN BISERICĂ (PLECÂND DE LA LITURGIE. DE CE ESTE LITURGHIA CEA CARE FACE BISERICA) / RECENZII - ROBERT TAFT, A PARTIRE DALLA LITURGIA. PERCHÉ È LA LITURGIA CHE FA LA CHIESA, ROMA, LI.

Autori:  MIHAI FRĂŢILĂ.
 
       
         
  Rezumat:  Acest volum de articole publicate în italiană propune un portret de cercetare mai puţin cunoscut al iezuitului american Robert Taft, profesor emerit la Institutul Pontifical Oriental din Roma, una din cele mai prestigioase personalităţi ale cercetării liturghiei Răsăritului creştin. Prezentat de editura romană Lipa, consacrată studiilor tradiţiilor creştinilor răsăriteni în dialog cu lumea contemporană, şi articulat în trei părţi, volumul constituie un exemplu reuşit de teologie practică care pune în valoare preţioasele referinţe critice şi istorice care au caracterizat întotdeauna înalta ţinută ştiinţifică a autorului. Un prim articol al secţiunii introductive, cea mai marcantă prin provocarea sa pastorală, încearcă să demistifice prejudecăţile occidentale asupra „absenţei” reformei liturgice în Răsărit şi imobilismul aparent al răsăritenilor. Evoluţia formelor ascunde frecvent un dinamism al vieţii liturgice concrete a unei comunităţi care trebuie revăzut pentru a relansa o teologie pertinentă a liturghiei. Influenţele ritului latin din vremea modernităţii au fost după Taft o deculturalizare în defavoarea identităţii rituale a Bisericilor unite.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă