Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2021  
         
  Articol:   DIMENSIUNEA GNOMICĂ A FIINȚEI UMANE ÎN GÂNDIREA LUI MAXIM MĂRTURISITORUL. SCRIERILE DINTRE ANII 628-640 / LA DIMENSIONE GNOMICA DELL’UOMO NEL PENSIERO DI MASSIMO IL CONFESSORE. GLI SCRITTI DAL 628-640.

Autori:  CLAUDIU GEORGE TUȚU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2021.09

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 183-220

VIEW PDF

FULL PDF

Dimensiunea gnomică a ființei umane în gândirea lui Maxim Mărturisitorul. Scrierile dintre anii 628-640. Reprezintă o certitudine faptul că oricare dintre cercetările patristice cu privire la gândirea Sf. Maxim Mărturisitorul trebuie să exploreze rădăcinile filosofice, biblice și patristice ale Corpus-ului Maximian. Acesta ar putea constitui motivul central al prezentului articol: explorarea gândirii filosofice, biblice și teologice a lui Maxim, prin intermediul textelor sale, așa cum au fost redactate în intervalul 628-640. Pe parcursul cercetării noastre, este util să evidențiem procesul istoric ce stă în spatele evoluției conceptuale a Mărturisitorului, pentru o mai profundă înțelegere a lui gnome (γνώμη).

Cuvinte cheie: voință, gnome, antropologie, Maxim Mărturisitorul, filosofie, teologie patristică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă