Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2021  
         
  Articol:   ULTIMA SCRISOARE. DESPRE CORESPONDENȚA DINTRE VLADIMIR GHICA ȘI JACQUES MARITAIN / THE LAST LETTER. ON THE CORRESPONDENCE BETWEEN VLADIMIR GHIKA AND JACQUES MARITAIN.

Autori:  LIANA GEHL.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2021.05

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 105-133

VIEW PDF

FULL PDF

Ultima scrisoare. Despre corespondența dintre Vladimir Ghica și Jacques Maritain.. Timp de un sfert de secol, Prințul Vladimir Ghika și filosoful francez Jacques Maritain au întreținut o bogată corespondență. În ciuda adversităților, peste 380 de scrisori au reușit să ajungă până la noi. Inițiat la începutul nebunilor ani ‘20, schimbul epistolar pare să se întrerupă brusc la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi reluat în 1945 – an din care nu ni s-a păstrat decât o singură și ultimă scrisoare. Prezentul articolul se concentrează asupra acestei scrisori trimise de Ghika lui Maritain pe 18 iulie 1945. După investigarea contextului și sublinierea semnificației scrisorii pentru părțile direct implicate, studiul caută să pună în evidență posibila relevanță a experienței celor doi prieteni pentru cititorul contemporan. O traducere în engleză a originalului francez a ultimei scrisori, precum și a celei anterioare ei, este disponibilă în Appendix, împreună cu un tabel care rezumă temele conținute în ultima scrisoare și corolarul lor emoțional.

Cuvinte-cheie: Vladimir Ghika, Jacques Maritain, război, iubire, credință, acțiune, reconstrucție
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă