Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2020  
         
  Articol:   CREDINȚĂ ȘI RAȚIUNE LA THOMAS MERTON: «UNIFICAREA INIMII» – SOLUȚIA UNUI MONAH? / FAITH AND REASON IN THOMAS MERTON: THE “UNIFIED HEART” – A MONK’S SOLUTION?.

Autori:  LIANA GEHL.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2020.04

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 91-106
VIEW PDF: FULL PDF

ABSTRACT: După ce analizează poziția lui Thomas Merton cu privire la raportul dintre credință și rațiune, pornind de la o corespondență a călugărului american cu filosoful francez Jaques Maritain, articolul „Credință și rațiune la Thomas Merton: «unificarea inimii» – soluția unui monah?” arată că pentru Merton, ca și pentru Fericitul Vladimir Ghika (un alt corespondent apropiat al lui Maritain), problema a fost nu atât una de conciliere între datele științei și dogmele credinței, cât mai degrabă una de „unificare a inimii”, în sensul atribuit conceptului de către filosoful Martin Buber.

Key words: rațiune și credință, Thomas Merton, Vladimir Ghika, Jacques Maritain, Martin Buber, hasidism, neotomism, monahism, inteligență, intuiție
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă