Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2020  
         
  Articol:   PUNCTE CRITICE PRIVIND IDEILE ANTROPOLOGICE DIN SCRIERILE LUI YUVAL NOAH HARARI. / CRITICAL POINTS ON ANTHROPOLOGICAL IDEAS IN YUVAL NOAH HARARI’S WRITINGS.

Autori:  CRISTIAN BĂLĂNEAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2020.02

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 29-64
VIEW PDF: FULL PDF

ABSTRACT: Articolul își propune realizarea unor critici punctuale, de factură preponderent filosofică, privind ideile antropologice din scrierile celebrului istoric și gânditor contemporan Yuval Noah Harari, după o încercare analitică pluridimensională de înțelegere a popularității sale și a uriașului succes mediatic al primei sale cărți Sapiens: A Brief History of Humankind, devenită bestseller internațional, străbătută de o serie de influxuri ideatice clasice. Mergând, mai ales, pe filiera intertextualității, această lectură critică a concepțiilor harariene despre esența identitară a ființei umane se sprijină pe existența unor inconsecvențe categoriale în abordările bio-psiho-sociale, dublate de absolutizarea utilizării criteriului științific (materialist) în explicarea umanului, susceptibile de a crea serioase vulnerabilități epistemologice în descrierea naturii ontologice imanente a lui sapiens.

Key words: sapiens, istorie, antropologic, uman, biologic, materialist, suflet, epistemologic, ontologic, determinism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă