Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   IL SATANA E IL DIAVOLO NELLA TRADIZIONE SAPIENZIALE / THE SATAN AND DEVIL IN THE SAPIENTIAL WRITINGS OF ISRAEL / SATAN ȘI DIAVOLUL ÎN TEXTELE SAPIENȚIALE ALE LUI ISRAEL.

Autori:  LUCA MAZZINGHI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2019.03

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 37-51
VIEW PDF: FULL PDF

În literatura biblică sapiențială figura diavolului este puțin prezentă (absentă în special din Proverbe și Ecleziastul). Acest studiu tratează în primul rând textul din Sir 21, 27 care pare mai degrabă să nege existența unei figuri numite „satana”, deja cunoscută în alte două texte biblice (cf. Zah 3, 2; 1 Cr 21, 1). Analizăm apoi figura „satanei” prezentă în Iov cc. 1-2: este vorba doar de o figură literară? Contra-figura lui Dumnezeu însuși, partea lui „întunecată”? Sau o figură care trebuie citită pe linia „șarpelui” din Fac 3? Studiul tratează apoi tema „invidiei diavolului” menționată în Înț 2, 24 și se încheie cu o scurtă analiză a figurii „demonului rău” Asmodeu, unul dintre protagoniștii cărții lui Tobit; în acest ultim caz, ne confruntăm cu siguranță cu o viziune populară, fără o mare încărcătură de semnificații teologice.

Cuvinte cheie: diavol, satana, cartea Înțelepciunii, Sirah, Iov, Tobias, Asmodeu.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă