Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2018  
         
  Articol:   RESURSELE PRESOCRATICE ALE UNUI CONCEPT ANTROPOLOGIC AL SFÂNTULUI MAXIM MĂRTURISITORUL: γνωμη / LE RISORSE PRESOCRATICHE DI UN CONCETTO ANTROPOLOGICO DI MASSIMO IL CONFESSORE: γνωμη.

Autori:  CLAUDIU GEORGE TUȚU.
 
       
         
  Rezumat:  Resursele presocratice ale unui concept antropologic al Sfântului Maxim Mărturisitorul: γνωμη. Antropologia teologică a Sf. Maxim Mărturisitorul se află într-un profund raport de interdependență cu gândirea sa cristologică. O adâncă înțelegere a misterului naturii umane a lui Hristos vine în sprijinul ideii că voința fiecărui om este în parte asemănătoare și în parte diferită de voința Fiului lui Dumnezeu. Diferența radicală dintre voința umană, așa cum este prezentă în fiecare om, și voința umană a lui Dumnezeu constă tocmai în dimensiunea gnomică. Din acest motiv considerăm ca fiind importantă analiza izvoarelor filosofice, biblice și patristice ale lui Maxim, dorind astfel să înțelegem specificitatea dimensiunii gnomice a oricărei existențe umane. În ceea ce privește textul de mai jos, vor fi explorate textele pre-socratice, încercând să evidențiem sensurile conceptului de gnome în toate fragmentele presocratice ajunse pana în zilele noastre.

Cuvinte-cheie: Sf. Maxim Mărturisitorul, voința umană, voința umană a lui Isus Hristos, voință gnomică, cristologie, antropologie, filosofie presocratică, gnome.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă