Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2015  
         
  Articol:   Γνώμη – RĂDĂCINILE BIBLICE ALE UNUI CONCEPT ANTROPOLOGIC AL SF. MAXIM MĂRTURISITORUL/Γνώμη – LE RADICI BIBLICHE DI UN CONCETTO ANTROPOLOGICO DI MASSIMO IL CONFESSORE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Γνώμη – rădăcinile biblice ale unui concept antropologic al sf. Maxim Mărturisitorul. De-a lungul timpului, cercetările teologice şi antropologice, în ceea ce priveşte textele sf. Maxim Mărturisitorul, au aprofundat, cu precădere, o problemă complexă, poliedrică, precum cea a voinţei gnomice, analizând în trecere cealaltă problemă, strâns legată de prima, a lui γνώμη. Într-un context monotelist şi monoenergist, cercetările maximiene cu privire la cele două voinţe şi cele două energheia ale lui Hristos constituie punctele de plecare pentru un nou orizont antropologic şi cristologic: ce este γνώμη? Posedă Hristos γνώμη şi în consecinţă o voinţă gnomică? A schimbat în vreun fel păcatul modul de a simţi, de a gândi şi de a acţiona al omului? De asemenea, are vreun impact păcatul asupra modului de a simţi, de a gândi şi de a acţiona a naturii umane a Logosului Întrupat? Încercând să răspundem la aceste întrebări, vom ajunge la rădăcina întrebării: ce este γνώμη? Următorul articol va încerca, aşadar, să elucideze sensul biblic al precedentei întrebări maximiene.

Cuvinte-cheie: Maxim Mărturisitorul, antropologie, cristologie, voinţă gnomică, γνώμη<>, monotelism, monoenergism.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă