Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   CUVINTE SINCERE SPUSE CU IUBIRE. ARTA DE A ÎNTÂMPINA ŞI DE A CORECTA ÎN ÎNTÂLNIREA DINTRE ISUS ŞI SAMARITEANA (CF. GV 4, 16-19).

Autori:  CĂLIN-DANIEL PAȚULEA.
 
       
         
  Rezumat:  Cuvinte sincere spuse cu iubire. Arta de a întâmpina şi de a corecta în întâlnirea dintre Isus şi samariteana (cf. Gv 4, 16-19). Întâlnirea lui Isus cu samariteana este marcată de un deplin dialog, străbătut de afecţiune şi de dorinţa de a căuta semnificaţia trăirii, a moralei şi a spiritualităţii, în care toate dimensiunile persoanei umane pot să găsească o armonie la care femeia, până în acel moment, nici nu se gândea. O întâlnire care a revoluţionat şi schimbat un mod de a trăi, prefigurând universalitatea misiunii în Biserică, universalismul creştin şi starea de har care se reflectă în comunitatea bisericească. Credinţa este o altă dimensiune a experienţei respective, ca rezultat al întâlnirii autentice a persoanei umane cu Isus Hristos şi disponibilitatea de a-l propovădui şi altora. Femeia samariteană este invitată de către Isus să-şi recitească istoria trecută, cea a vieţii matrimoniale, cu un scop teologic şi psico-pedagogic. Dialogul dintre Isus şi samariteană pune în evidenţă înţelepciunea psico-pedagogică a Maestrului, determinând o schimbare în viaţa femeii, acceptarea înaintării pe calea credinţei sub impulsul cuvintelor misterioase ale lui Isus. O întâlnire şi un dialog care provoacă convertirea. Metoda propusă de Isus devine astfel un principiu psico-pedagogic foarte util în slujirea pastorală a Bisericii în lumea de astăzi, respectiv întâlnirea cu Isus şi cuvântul său, care să determine în persoana umană dorinţa înflăcărată de a se lăsa transformată din interior.

Cuvinte-cheie: convertire, dialog, credinţă, răstălmăcire, ironie, psihopedagogie, misiune, samaritana/ Samaria
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă