Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   ACTUALA ORGANIZARE ECLEZIASTICĂ A BISERICII UCRAINENE CATOLICE DE TRADIŢIE BIZANTINĂ CONFORM CCEO.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Actuala organizare ecleziastică a Bisericii ucrainene catolice de tradiţie bizantină conform CCEO. După căderea regimului comunist în Europa de Est, diferitele Biserici sui iuris au fost nevoite să adapteze aplicarea disciplinei bisericeşti noilor circumstanţe socio-politice. Biserica Catolică din Ucraina, constituită în interiorul propriei naţiuni după anul 1990, anul recâştigării propriei independenţe, s-a aflat într-o situaţie complet nouă. Noua realitate a impus, datorită noii situaţii geopolitice, o reorganizare a structurilor civile, dar şi ecleziastice. Obiectivul acestui studiu este acela de a oferi o privire de ansamblu asupra actualei reorganizări ecleziastice a Bisericii ucrainene de tradiţie bizantină constituită în limitele teritoriale ale acestei Bisericii, în conformitate cu diferitele decizii şi legi aprobate de către Sinodul episcopilor Bisericii greco-catolice din Ucraina. Articolul îşi propune să prezinte o analiză a fiecărei decizii sinodale, analiză care va ajuta să se identifice şi să înţeleagă mai bine procesul formativ al vieţii acestei Biserici; etapele de organizare, aşa cum rezultă ele di prezentul studiu, s-au transformat într-o reorganizare a structurilor şi activităţilor proprii.

Cuvinte-cheie: Biserica greco-catolică din Ucraina; teritoriu canonic; organizare; reorganizare; sinod; drept particular; legi; norme canonice.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă