Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2012  
         
  Articol:   CLUJ – ORAŞUL ÎN CARE AR FI PUTUT REZIDA MITROPOLITUL GRECO-CATOLIC ACUM 80 DE ANI / CLUJ – THE CITY THAT COULD RESIDE THE GREEK-CATHOLIC ARCHBISHOP 80 YEARS AGO.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Studiul de faţă pune în lumină un episod mai puţin cunoscut din trecutul Bisericii greco-catolice româneşti. Concordatul pe care Regatul Român l-a semnat cu Sfântul Scaun în mai 1927 prevedea transferul reşedinţei episcopiei de Gherla la Cluj, dar şi înfiinţarea unei noi eparhii, în Maramureş. Cu prilejul discuţiilor legate de noile arondări ale diecezelor, s-a vehiculat şi ideea transferului sediului mitropoliei de la Blaj la Cluj. Acest proiect a fost amplu discutat în deceniul trei al secolului XX, atât în cercuri laice, cât şi ecleziastice. Studiul prezintă în detaliu dezbaterea care s-a purtat pe această temă, în toamna anului 1929, în rândul corului episcopal. A fost analizată poziţia fiecărui episcop în parte, argumentele invocate şi decizia finală care s-a luat.

Cuvinte cheie: Concordat, transfer, eparhie, Blaj, Cluj, episcopi, conferinţă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă