Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2012  
         
  Articol:   IUBIREA SOŢILOR CA SURSĂ A EDUCAŢIEI / THE LOVE OF THE SPOUSES AS THE SOURCE OF EDUCATION.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Iubirea soţilor ca sursă a educaţiei. Sosirea copilului în familie „încarnează” unirea dintre soţ şi soţie într-un singur trup. Totuşi, un astfel de eveniment fericit nu aduce totdeauna armonie în căsătorie; Ioan Paul al II-lea, în Scrisoare către familii, scrie că egocentrismul iubirii faţă de copil poate să preia controlul, în detrimentul armoniei maritale. Deseori, acest proces intră într-o dinamică subtilă şi subconştientă , pe care Şcoala Sistemelor Familiale (Family Systems School) o numeşte „triangularizare”. O alianţă prea apropiată cu copilul, aşa cum este descrisă în mod elocvent de Jean Vanier, deteriorează potenţialul părintelui de a rămâne mai degrabă educatorul copilului său decât un „prieten” cu statut egal. Atunci când tensiunea dintre soţi creşte, cel mai bun mod de a „triangula” este cu Isus Cristos. În rugăciune, o rezolvare matură a tensiunii maritale îi face pe soţi să se iubească mai mult unul pe altul şi să rămână amândoi delicaţi şi fermi în educarea copiilor lor.

Cuvinte cheie: iubire maritală; copilul ca împlinire; dimensiunile educative, eliberatoare şi de îngrijire ale iubirii parentale; sistemele familiale; anxietate; tensiune relaţională; triangulaţie; Humanae Vitae; generozitate.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă