Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2012  
         
  Articol:   NICETA DE REMESIANA, MISIONAR ÎN DACIA ŞI PĂRINTE AL BISERICILOR ROMÂNEŞTI? RECITINDU-I PE PAULIN DE NOLA, GHENADIE DIN MASSILIA ŞI OVIDIU. / NICETAS OF REMESIANA, A MISSIONARY IN DACIA AND A FATHER OF THE ROMANIAN CHURCHES? REREADING PAULINUS OF NOLA, GENNADIUS OF MASSILIA AND OVID.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Niceta de Remesiana, misionar în Dacia şi părinte al Bisericilor româneşti? Recitindu-i pe Paulin de Nola, Ghenadie din Massilia şi Ovidiu. Literatura naţonalistă română l-a prezentat pe „Niceta de Remesiana” drept un misionar în Dacia Traiană şi totodată drept unul dintre întemeietorii Bisericilor române. Acest articol arată, în primul rând că „Niceta de Remesiana” are o identitate nesigură şi, în al doilea rând, că nu a fost misionar în Dacia Traiană şi nici nu s-a numărat între fondatorii Bisericilor române. Articolul propune o trecere în revistă a surselor utilizate pentru crearea mitului lui „Niceta de Remesiana”, şi anume Carmen XVII, Carmen XXVII şi Epistula 29 a lui Paulin de Nola şi De viris illustribus a lui Ghenadie. Textul nostru face deopotrivă o paralelă între Carmen XVII a lui Paulin şi poezia de exil a lui Ovidiu, arătând astfel că referinţele la Dacia din textul lui Paulin se bazează pe motive poetice provenind de la Ovidiu.

Cuvinte cheie: mitologie naţională, naţionalism ortodox român, naţionalism greco-catolic român, poezie creştină latină, antichitate romană

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă