Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   MINUNEA DE LA NICULA: CONFRUNTAREA DINTRE PROCESUL VERBAL AL ANCHETEI (1699), MARIA VIRGO CLAUDIOPOLITANA (1714) ŞI HISTORIA THAUMATURGAE VIRGINIS CLAUDIOPOLITANAE (173[6]) / LE MIRACLE DE NICULA : CONFRONTATION DU PROCES-VERBAL DE L’ENQUETE (1699), DE MARIA VIRGO CLAUDIOPOLITANA (1714) ET DE L’HISTORIA THAUMATURGAE VIRGINIS CLAUDIOPOLITANAE (173[6]).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Minunea de la Nicula: confruntarea dintre procesul verbal al anchetei (1699), Maria Virgo Claudiopolitana (1714) şi Historia Thaumaturgae Virginis Claudiopolitanae (173[6]). Acest articol este consecinţa descoperirii unei istorii tipărite despre miracolul de la Nicula (1699), care n-a fost analizată până acum: opera lui Franciscus Roys SJ, MarIa VIrgo CLaUDIopoLItana seU // GenUIna De LaChryMosa VIrgIne ReLatIo (1714), face legătura între procesul verbal stabilit în 1699 de către doi iezuiţi în urma unei anchete şi Historia Thaumaturgae Virginis Claudiopolitanae (173[6]), cea mai faimoasă istorie a miracolului. Sursa principală a Maria Virgo Claudiopolitana este procesul verbal, însă mai introduce şi alte informaţii dintr-o sursă pe care n-am putut s-o identificăm şi care ar putea să fie De origine et progressu cultus et lacrymis prodigiosis Claudiopolitanae Iconis, opera până acum pierdută a lui Rudolf Bzensky SJ. Din analiza opuscului Maria Virgo Claudiopolitana rezultă şi faptul că Historia Thaumaturgae... este o copie îmbogăţită a acestei cărţi şi că singura sursă pe care Historia Thaumaturgae o mai foloseşte este pomenitul proces verbal. O confruntare între procesul verbal, opuscul Maria Virgo Claudiopolitana şi Historia Thaumaturgae... arată că istoria miracolului a fost cu vremea catolicizată şi „iezuitizată”.

Cuvinte-cheie: Istoria religiilor, Istoria Ardealului, Istoria Clujului, Biserica Romano-Catolică, Ordinul iezuit, Rudolf Bzensky SJ, Franciscus Roys SJ, Biserica Ortodoxă Română, Biserica română unită cu Roma, Mănăstirea Nicula.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă