Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   REUNIUNILE MARIANE ÎN EPARHIILE GRECO-CATOLICE ROMÂNEŞTI (1900-1948).

Autori:  ANTON RUS.
 
       
         
  Rezumat:  Studiul de faţă - Reuniunile mariane în eparhiile greco-catolice româneşti (1900-1948) – se vrea o abordare istoriografică şi teologică a unei teme puţin analizate: prezenţa, statutul bisericesc şi rolul Reuniunilor Mariane în eparhiile Bisericii Greco-Catolice din România în prima jumătate a secolului XX, acestea fiind nişte asociaţii laice care îşi au începutul la finele veacului XIX şi înfloresc în prima jumătate a secolului XX în cercurile greco-catolice româneşti. Apărând drept rezultat al influenţei Bisericii Catolice de rit latin, această formă a religiozităţii populare a devenit valoroasă pentru viaţa spirituală, având înrâuriri în viaţa caritabilă, socială şi culturală naţionale.

Cuvinte cheie: asociaţii, religiozitate, mariologie, devotament, greco-catolicism, spiritualitate, teologie, istorie, eparhie, România

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă