Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   DIPLOMAŢII FRANCEZI ŞI SITUAŢIA BISERICII CATOLICE DIN ROMÂNIA (1946-1955) / LES DIPLOMATES FRANÇAIS ET LA SITUATION DE L’EGLISE CATHOLIQUE DE ROUMANIE (1946-1955).

Autori:  GEORGE CIPĂIANU.
 
       
         
  Rezumat:  Diplomaţii francezi şi situaţia Bisericii catolice din România (1946-1955). În perioada postbelică lumea occidentală şi, mai cu seamă, Franţa au vădit un anume interes în ceea ce priveşte situaţia Bisericii catolice din România în perioada sovietizării ţării noastre. Explicaţia poate consta în realitatea unei tradiţionale colaborări a Franţei cu ţările Europei centrale şi de est, inclusiv România, în domeniul cultural, politic, militar chiar, în a cărei continuitate Franţa părea a crede chiar şi în condiţiile instaurării regimului totalitar. Deşi francezii erau deja în mare măsură detaşaţi de instituţia Bisericii, păstrau sentimentul apartenenţei la Biserica catolică (prin definiţie deschisă problemelor societăţii internaţionale) şi acela al necesarei solidarităţi cu celelalte Biserici catolice, mai ales cele supuse unor persecuţii, inclusiv în virtutea drepturilor omului. De altminteri, regimurile democrate au fost în general interesate de ceea ce se petrecea în spaţiul controlat de Moscova. Din perspectiva Statului român, problema catolicismului (de indiferent ce rit) se încadra tocmai în lupta comunismului împotriva Occidentului şi valorilor sale. Interesul Statului se întretăia aici cu acela al Bisericii ortodoxe române care dorea suprimarea Bisericii greco-catolice, preluarea bunurilor sale şi izolarea religioasă a românilor a căror deschidere spre Apus era socotită inoportună. Încadrarea greco-catolicilor în Biserica ortodoxă era pentru Guvernul comunist soluţia optimă pentru uniformizarea religioasă şi apropierea de Biserica rusă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă