Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   ÎNVĂŢĂMÂNTUL TEOLOGIC GRECO-CATOLIC ÎN CONTEXTUL CONSTRUCŢIEI EUROPENE / L’ENSEIGNEMENT THEOLOGIQUE GREC-CATHOLIQUE DANS LE CONTEXTE DE LA CONSTRUCTION EUROPEENNE.

Autori:  JEAN-YVES BRACHET.
 
       
         
  Rezumat:  Învăţământul teologic greco-catolic în contextul construcţiei europene. Vestirea Evangheliei nu poate să nu ţină seama de lumea în care trăim, cu aspectele sale pozitive şi cu cele negative. Convinşi de aceasta, ne propunem să schiţăm câteva perspective în actualul context european, respectiv acela al proiectului european, punând în evidenţă anumite provocări pe care le lansează acest proiect teologiei în general, propunând câteva puncte de reflecţie în ceea ce priveşte situaţia locală, respectiv evocând rolul pe care l-ar putea avea învăţământul teologic greco-catolic. Cea dintâi sfidare se leagă de necesitatea angajării creştinilor în viaţa politică, ţinându-se cont de faptul că instituţiile europene oferă un cadru de desfăşurare diverselor confesiuni şi religii. Apar astfel anumite probleme, cum ar fi aceea a fundamentului drepturilor omului sau a necesităţii unei evaluări critice asupra democraţiei. În profunzime, această situaţie pretinde o refecţie ecleziologică aprofundată. În momentul în care România bate la poarta Uniunii Europene, teologia (în general şi cea greco-catolică în special) trebuie să însoţească procesul de integrare, tocmai pentru a contribui la găsirea unei definiţii a Europei şi pentru a ajuta la reflecţiile asupra problemelor sociale.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă