Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   TEOLOGIA GRECO-CATOLICĂ ROMÂNĂ, PUNTE ÎNTRE TRADIŢIILE BIZANTINĂ ŞI LATINĂ / LA THEOLOGIE GRECO-CATHOLIQUE ROUMAINE, PONT ENTRE LES TRADITIONS BYZANTINE ET LATINE.

Autori:  MARTIN DE LA RONCIÈRE.
 
       
         
  Rezumat:  Teologia greco-catolică română, punte între tradiţiile bizantină şi latină. Bazându-se pe învăţătura conciliului Vatican II asupra rolului ecumenic al Bisericilor orientale catolice ca şi pe discursurile ţinute de papa Ioan Paul al II-lea în cursul istoricei sale vizite în România, autorul (care a trăit câţiva ani în România, unde a predat teologia la Institutul Teologic Greco- Catolic din Cluj) subliniază riscul căreia îi este supusă Biserica Română Unită cu Roma de a se lăsa puţin câte puţin latinizată. El formulează câteva propuneri vizând posibilitatea ca Biserica să-şi asume din nou deplin moştenirea bizantină şi de a se conforma astfel menirii sale de a fi punte de unitate între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Română.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă