Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   OBLIGAŢIILE CREDINCIOŞILOR CREŞTINI ÎN OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR / THE OBLIGATIONS OF THE CHRISTIAN BELIEVERS IN THE WORKS OF SAINT JOHN CHRYSOSTOM.

Autori:  ZOLTÁN BARA.
 
       
         
  Rezumat:  Sfântul Ioan Gură de Aur (344/354-407) a fost una din cele mai importante personalităţi ale bisericii catolice din secolul IV. Nu există nici un Părinte Bisericesc care să fi lăsat în urma sa o moştenire literară atât de vastă. Despre Sfântul Ioan Gură de Aur, am putea spune că a lăsat posterităţii scrieri de neegalat atât în mărime cât şi în conţinut, care cuprinde 18 volume din Ediţia Migne. (Părintele Jacques-Paul Migne 1800-1875: editorul francez de lucrări teologice, un preot romano-catolic). Subiectele pe care Sfântul Ioan Gură de Aur le abordează în omilii, în scrisori şi alte scrieri sunt extrem de diverse, atingînd toate problemele complexe ale sufletului uman. Acest articol analizează scrierile faimosului predicator şi orator din secolul al IV-lea, în principal, predicile şi scrierile sale exegetice, concentrându-se pe următoarele subiecte: laicii şi viaţa socială, societatea creştină ideală, particularităţi ale societăţii, viaţa de familie, educaţie, obligaţiile părinţilor, rolul şcolarizării păgâne în educaţie, procesul de învăţământ pe grupe de vârstă, diferenţele între cultura creştină şi păgână, misiunea laicilor în viaţa de familie, căsătoria, identitatea laicilor în Biserică şi modalităţile de a experimenta funcţia triplă (munera) a laicilor (ca preot, profet şi rege).

Cuvinte-cheie: Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinţii greci, creştinism, Antiohia, Constantinopol, Eclesiologie, predicator, oraşul creştin ideal, laici, predică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă