Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   SFÂNTUL AUGUSTIN DESPRE BOTEZ ÎN „DE BAPTISMO LIBRI SEPTEM“ ŞI POZIŢIA SA LEGATĂ DE ÎNVĂŢĂTURA SFÂNTULUI CIPRIAN / DER HEILIGE AUGUSTINUS ÜBER DIE TAUFE IN „DE BAPTISMO LIBRI SEPTEM“ UND SEINE STELLUNGNAHME ZU DER LEHRE DES HEILIGEN CYPRIAN.

Autori:  EDE CSONT.
 
       
         
  Rezumat:  Întrucât în ultima perioadă mai multe voci caracterizează ecumenismul ca pe o ruptură de la tradiţia creştină, avem obligaţia de a dovedi că idea ecumenismului ţine de esenţa creştinismului. Biserica primară avea simţ accentuat pentru unitatea bisericii. Nu se poate delimita existenţa creştină de la angajamentul pentru unitatea bisericii. Această unitate se bazează pe unicul botez, prin care devenim creştini. Cerinţa, ca creştinii între ei recunosc botezul, se bazează şi pe teologia, care a fost elaborată de sf. Augustin în opera „De baptismo, libri septem”. Drept urmare, în 1982 Comisia pentru Credinţă şi Biserică a elaborat un document: “Botezul, Euharistia şi slujirea preotească”, care are în vizor căutarea unităţii creştine.

Cuvinte-cheie: akribeia, character indelibilis, chrisma/Myron, impositio manuum, mysterion (mysterium), sacramentum, signum sacramenti, res sacramenti
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă