Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   BISERICA – CADRUL EXPERIENŢEI SACRAMENTALE A UNEI RELAŢII CENTRATE PE VALORI ÎNTRE FERICIREA IMANENTĂ ŞI MÂNTUIREA TRANSCENDENTĂ / KIRCHE - DER SAKRAMENTALE ERFAHRUNGSRAUM EINER SINNORIENTIERTEN ZUORDNUNG VON IMMANENTEM GLÜCK UND TRANSZENDENTEM HEIL.

Autori:  JÁNOS VIK.
 
       
         
  Rezumat:  Idea despre sensul întregului, precum despre postulatul unei raţiuni atotcuprinzătoare este o întrebare filozofică, care inevitabil ne confruntă cu idea lui Dumnezeu şi cu fenomenul credinţei. Căutarea raţiunii existenţei este împletită cu căutarea sensului de viaţă a fiecărui individ. Fericirea înseamnă – în sensul logoterapiei lui Viktor E. Frankl – efectul secundar a unei vieţi împlinite. Pe baza structurii sacramentale a realităţii în sine, idea de sacramentalitate este principiul teologic a mijlocirii dintre mântuirea dumnezeiască transcendentală şi fericirea imanentă omenească.

Cuvinte-cheie: sensul întregului, logoterapie, urgenţă, teologie raţională, mântuire dumnezeiască transcendentală, fericirea imanentă omenească, carisma în Noul Testament, sacramentalitate, Biserica ca sacrament universal de mântuire, carisme
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă