Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2004  
         
  Articol:   MĂSURAREA FENOMENULUI PERSONALIZĂRII ÎN POLITICA ROMÂNEASCĂ: IMPACTUL LIDERILOR ASUPRA INTENŢIEI DE VOT 1995-2003.

Autori:  ANDREI GHEORGHIŢĂ.
 
       
         
  Rezumat:  Political leaders are an increasingly influential factor in the elections of contemporary democracies. This increase in the electoral importance of leaders is usually attributed to the changing patterns in media coverage of politics in the age of television. This paper explores the impact of leader evaluations on vote choice in post-communist Romania for nine years (1995-2003). It finds coherent evidence of a moderate level of personalisation in the Romanian politics, that tends to increase during pre-election periods. It also identifies a general decline in the popular confidence in political leaders and a strong need for "new faces" in Romanian politics.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă