Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2010  
         
  Articol:   TEHNOLOGIA DIGITALĂ CA MATRICE PENTRU CONSTRUCTIVISM ŞI VERDINGLICHUNG.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Pătrunderea tehnologiei digitale întreţine totodată pătrunderea gîndirii constructiviste radicale corelată teoriei sistemelor şi ciberneticii. Se susţine că aceasta schimbă gradual modul în care este înţeleasă obiectivitatea în ştiinţă chiar şi în domeniile în care constructivismul nu joacă încă un rol major. Datele stocate ori informaţia dobîndeşte un statut ontologic comparabil masei şi energiei. Semnificanţii şi semnificatul sînt astfel identificaţi. Arta media devine în consecinţă o forţă motoare. Este demonstrat prin intermediul unor exemple frapante că obiectificarea subiectului duce la un soi de curbă dialectică infinită care în schimb rezultă într-o contracarare absurdă împotriva „sistemului” al cărui subiect e o parte reificată. Mai mult decît atît se susţine că asta deturnează societatea în ansamblu într-o „societate-cosplay” infiltrată de paranoia şi gîndire conspirativă. Fiinţele umane nu se mai întîlnesc cu ele însele. Pe parcursul articolului, fac referire la ontologia fundamentală a lui Martin Heidegger pe care o consider a fi relevantă probabil mai mult ca oricînd. Cu toate acestea, nu e întratît aplicarea filosofiei lui Heidegger asupra unui domeniu contemporan cît mai curînd viceversa. Subit, filosofia extrem de complexă heideggeriană poate fi înţeleasă mult mai bine prin prisma tehnologiei digitale. Consider că un cerc hermeneutic poate fi declanşat acolo unde analiza tehnologiei digitale şi studiile lui Heidegger se întrepătrund. Cel puţin în acest sens, caracterul anti-toxic al tehnologiei digitale ca un pharmakon extrem de puternic îşi încorporează agentul.

Cuvinte-cheie: cibernetică, artă cibernetică, constructivism, Heidegger, reificare,, teoria sistemelor, Verdinglichung, hermeneutică operaţională

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă