Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   CHIPUL DEZAPROPRIAT. FUNCŢIA ELIBERATOARE A DE-ZICERII LA EMMANUEL LEVINAS / LE VISAGE DÉSAPPROPRIÉ. LA FONCTION LIBÉRATRICE DU DÉDIRE CHEZ EMMANUEL LEVINAS .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Acest articol abordează chipul levinasian revelat într-o intrigă penumatologică intersubiectivă a auto-deposedării. Chipul ca ileitate devine un simbol neutru care face din epifania sa un eveniment tulburător. Limbajul prilejuit de acest eveniment constă într-o negare continuă a comunicării, având structura Zis-Zicere-Dezicere. Chipul conservă stranietatea absolută a Celuilalt în calitate de Terţ care nu are nimic de-a face cu „existenţa” în sens fenomenologic. Contrar opiniei comune care consideră filosofia lui Levinas un iudaism abstract, Marc Faessler, Guy Petitdemange şi Michel Dupuis susţin că modelul auto-deposedării şi al proximităţii etice este dat de kenoza hristică. Sinele levinasian e întrupat ca o pură pasivitate mereu expusă unei responsabilităţi imemoriale şi excesive. Această abordare a kenozei hristice deschide o nouă cale de cercetare în filosofia levinasiană.

Cuvinte cheie: chip, responsabilitate, deposedare, sine, urmă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă