Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1-2 din 2008  
         
  Articol:   CONCEPTUL DE EMPATIE ÎN FILOZOFIE ŞI PSIHOTERAPIE.

Autori:  MARIA DIACONESCU.
 
       
         
  Rezumat:  

Lucrarea de faţă explorează evoluţia empatiei în filosofie şi practica profesională a psihoterapiei, consilierii şi asistenţei sociale, care sunt prin extensie hermeneutici aplicate la relaţiile interpersonale. Partea crucială a acestei evoluţii este conceptul de ca şi cum, distincţia dintre tine şi mine în experienţa empatiei. O înţelegere contemporană a lui ca şi cum necesită o diferenţiere a empatiei de identificarea empatică, proiecţie şi compasiune. În filosofia greacă, aceste distincţii nu sunt percepute şi rămân în mare măsură nerecunoscute în cercetările contemporane din domeniile programării neuro-lingvistice (NLP), psihologiei şi filosofiei. Acest ca şi cum este, totuşi, prezent atât în psihoterapia centrată pe client a lui Carl Rogers, care a evoluat ulterior într-o psihoterapie centrată pe persoană, cât şi în fenomenologia empatiei elaborată de Edith Stein. Este de asemenea important să stabilim o înţelegere mai clară a lui aici şi acum în relaţia şi dialogul cu celălalt, care ne asigură experienţa cu care empatizăm. Cu această înţelegere îmbunătăţită a psihoterapiei, consilierii şi asistenţei sociale, ne luăm rămas bun de la confortabila epistemă a cunoaşterii şi înaintăm în epistema fluidă şi complexă a comunicării.

Cuvinte-cheie: empatie, ca şi cum, aici şi acum, primordial şi neprimordial, identificare empatică, proiecţie, compasiune, epistemă a comunicării, neasemănare.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă