Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1-2 din 2008  
         
  Articol:   DIFERENŢE ŞI CHIASMELE VIEŢII. CREŞTINISMUL ŞI FENOMENOLOGIA LA ULTIMUL HENRIC / DIFFERENCES ET CHIASMES DE LA VIE. CHRISTIANISME ET PHENOMENOLOGIE CHEZ LE DERNIER HENRY.

Autori:  OVIDIU-SORIN PODAR.
 
       
         
  Rezumat:  

Problematica vieţii reprezintă întreaga preocupare a lui Henry în fenomenologie. Dar ultimele trei cărţi au introdus o schimbare radicală printr-o diferenţiere teologică riguroasă între afecţiunea pură a Sinelui Vieţii Absolute şi conceptul afecţiunii sinelui pentru pasivitatea traiului uman. Această mişcare reuşeşte răsturnarea Monismului ontologic printr-o Dublă, între manifestaţiile invizibile ale Vieţii şi aparenţa Lumii. De asemenea, deschide o dezvoltare cu referire la relaţiile dintre Tatăl şi Archi-Fiul, Primul individ Viu, Logosul care e singura fiinţă numită Chiasm Real. În Persoanele Trinitare consubstaţiale mai întâi, dar şi Ur-Chiasmul, care înseamnă fiecare om viu ca Fiu al Dumnezeului viu care e născut într-o mediere transcedentală a Logosului său. A ieşi din acest Chiasm, uitând Viaţa ca Origine, întemeiază existenţa egoului ca păcat şi Grijă. Pentru mântuirea sa, Logosul îşi asuma Chiasmul Încarnat kenotic, care asigură, printr-o Reducţie teologică, credinţă şi praxis ale Cuvintelor lui Hristos, o a doua Naştere, un Chiasm de botez.

Cuvinte-cheie: radicalitate şi pasivitate ale vieţii, monism, dublă aparenţă, diferenţă teologică.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă