Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1-2 din 2008  
         
  Articol:   FENOMENOLOGIA TRANSCENDENTALĂ ŞI FENOMENOLOGIA DE VIAŢĂ.

Autori:  HORAŢIU CRIŞAN.
 
       
         
  Rezumat:  

Ne vom concentra pe relaţia dintre fenomenologia transcedentală şi fenomenologia vieţii prin analizarea poziţiei lui Marc Richir şi lucrării sale despre reformularea fenomenologiei transcedentale husserliene. Discutarea reducţiei sale transcedentale a simulacrumului ontologic ca un mod de a crea un domeniu transcedental şi a propunerii unei noi teorii a individuaţiei în fenomenologie, ne vor oferi şansa de a pune în discuţie viaţa transcedentală sub diferite auspicii, spre deosebire de lucrările lui Husserl sau Fink. Vom concluziona prin analiza critică a limitelor unei teorii atât de radicale: corpul ca purtătorul întregii vieţi, inclusiv a celei transcedentale.

Cuvinte-cheie: fenomenologie transcedentală, reducţie fenomenologică, Marc Richir, simulacrum ontologic, individuaţie, corp, viaţă transcedentală.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă