Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   POATE POEZIA SĂ SCHIMBE LUMEA? DESPRE CONFRUNTAREA LUI HEIDEGGER CU MARX ŞI DESPRE ROLUL POEZIEI ÎN EPOCA TEHNICĂ / KANN DIE POESIE DIE WELT VERÄNDERN? ÜBER HEIDEGGERS AUSEINANDERSETZUNG MIT MARX UND DIE ROLLE DER DICHTUNG IM TECHNISCHEN ZEITALTER .

Autori:  ANNA PIA RUOPPO.
 
       
         
  Rezumat:  

Poate poezia să schimbe lumea? Despre confruntarea lui Heidegger cu Marx şi rolul poeziei în era tehnică. Din anii 1970 încoace, o trăsătură caracteristică a receptării italiene a gândirii lui Heidegger devine stabilirea unei conexiuni între Heidegger şi Marx. O referinţă sistematică spre Marx lipseşte din scrierile lui Heidegger. Totuşi, Heidegger face referiri la Marx în câteva contexte şi interpretează câteva dintre caracteristicile mai importante ale doctrinei lui Marx. Prezentul articol stabileşte o conexiune între Heidegger şi Marx, mediată de conceptul alienării. Spre deosebire de Marx, Heidegger vede posibilitatea biruirii alienării, nu printr-o practică politică, dar prin abilitatea poeziei de a vedea şi a exprima Fiinţa ca întreg.

Cuvinte-cheie: Heidegger, Marx, fenomenologie, praxis, poezie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă