Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   „ÎN LOCUL LUI DE ERA O GAURĂ NEAGRĂ:” DEPOSEDAREA DISCURSULUI ÎN “BALCONUL EUROPEI” DE AIDAN HIGGINS / “THERE WAS A BLACK GAP WHERE THE DE HAD BEEN:” DISPOSSESSING DISCOURSE IN AIDAN HIGGINS’ BALCONY OF EUROPE.

Autori:  PETRONIA POPA PETRAR.
 
       
         
  Rezumat:  
„În locul lui DE era o gaură neagră:” deposedarea discursului în “Balconul Europei” de Aidan Higgins. Lucrarea de față își propune lectura unui roman aparținând scriitorului irlandez Aidan Higgins din perspectiva „întoarcerii la etică” în studiul narațiunilor, pornind de la premisa că forma și conținutul acestuia pun explicit în temă riscurile etice ale discursului la persoana I în ceea ce privește reprezentarea alterității. Utilizând definiția dată de Dorothy J. Hale noțiunii de „autolimitare” impusă de roman cititorilor „responsabili,” lucrarea investighează strategiile prin care Higgins suprapune eșecul naratorului de a reprezenta alteritatea dezintegrării iminente a peisajului, istoriei și identității europene sub presiunea unui discurs al posesiei și al localizării rigide. Textul răspunde acestei presiuni prin sugestia că limbajul ficțional are potențialul de a critica și a se opune posesiei ca model identitar prin efortul cerut cititorului de a-și exercita și limita simultan libertatea.

Cuvinte cheie: etica narativă, “deposedare” lingvistică, reprezentare ficțională, alteritate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă