Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2018  
         
  Articol:   “ÎNRUDIRI BIZARE” ÎN ROMANUL “SPILL SIMMER FALTER WITHER” DE SARA BAUME / ON “MAKING ODDKIN” IN SARA BAUME’S SPILL SIMMER FALTER WITHER.

Autori:  CARMEN-VERONICA BORBELY.
 
       
         
  Rezumat:  
“Înrudiri bizare” în romanul “Spill Simmer Falter Wither” de Sara Baume. Argumentul studiului de față este acela că prin configurarea unei relații de ordin simbiotic între câine, ca specie de companie, și protagonist, ca animal autobiografic, romanul Spill Simmer Falter Wither (2015) de Sara Baume se raliază unei poziții critic-postumaniste asupra faliei abisale care, în mod conventional, trasează linia de demarcație între uman și nonuman. Având potențialul de destabilizare a mentalității antropocentrice, straniile alianțe dintre Ray și One Eye devin o modalitate de bruiere a concepțiilor identitare esențialiste, proximitatea animalului catalizând reconcilierea naratorului cu trauma personală și repoziționarea sa etic-responsabilă în lume.

Cuvinte cheie: Sara Baume, ficțiunea gotică, creaturile de companie, Donna Haraway, stranii alianțe, Jacques Derrida, l’animot
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă