Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2012  
         
  Articol:   ANTIUTOPII ASTRALE SPIRITISTE ÎN LITERATURA CLASICĂ / ANTIUTOPIES ASTRALES SPIRITISTES À L’ÂGE CLASSIQUE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  În literatura clasică, o dată cu revoluţia heliocentrică şi cu apariţia teoriei universului infinit, planete sistemului nostru solar, şi apoi stelele bolţii înstelate au încetat să mai fie corpuri astrale spirituale, pure, de natură ignică, şi au devenit lumi materiale locuibile. Autorii de călătorii extraordinare şi utopice au început să exploreze posibilitatea de a-şi trimite personajele în afara planetei noastre, către alte planete. Unul din mijloacele pentru asemenea călătorii, în afara a diverse artefacte umane, a fost decorporalizarea, transa sufletului, temă ce a devenit foarte la modă o dată cu apariţia diferitelor secte spiritiste clasice. Lucrarea noastră susţine că planetele explorate nu erau întotdeauna locuite de societăţi ideale, ca în utopiile clasice, ci adeseori de populaţii de coşmar, malefice sau monstruoase, încradrându-se într-un subgen aparte al antiutopiilor clasice.

Cuvinte cheie: Literatura franceză şi engleză clasică; Utopie; Antiutopie; Călătorie astrală; Margaret Cavendish; Voltaire; Marie-Anne de Roumier-Robert; Tiphaigne de la Roche.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă