Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2023  
         
  Articol:   (RE)CONS(RE)CONSTRUCȚIA SINELUI ÎN AUTOFICȚIUNEA FEMININĂ: CAZUL ROMANULUI DEZRĂDĂCINARE DE SAȘA ZARE / TRUCTING THE SELF IN WOMEN’S AUTOFICTION: THE CASE OF SAȘA ZARE’S DEZRĂDĂCINARE.

Autori:  ALISA ȘTEFANIA TITE.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2023.3.14

Article history: Received 20 June 2023; Revised 7 September 2023; Accepted 10 September 2023; Available online 30 September 2023; Available print 30 September 2023.
pp. 241-258

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. (Re)construcția sinelui în autoficțiunea feminină: cazul roma¬nului Dezrădăcinare de Sașa Zare. Această lucrare își propune o analiză a (re)construcției subiectului feminin în literatura contemporană de factură autobiografică, aplecându-se asupra romanului de debut al autoarei Sașa Zare, “Dezrădăcinare”. Pornind de la teorii feministe și postfeministe, precum și de la studii concentrate asupra inscripționării subiectului feminin în literatură, acest eseu va încerca să examineze relația dintre naratoare și sinele narat, accentul fiind plasat asupra distanței dintre cele două constructe ficționale. Studiul de caz propus pornește de la noțiuni precum metatextualitate, autoteorie, performativitate, dar și de la o paradigma feministă și postfeministă care valorizează tradiția psihanalitică (în special cea lacaniană și post-lacaniană). O astfel de poziționare critică deschide lucrarea spre o înțelegere a subiectul drept produs al practicilor discursive socio-culturale (perspectivă poziționată în opoziția tradiției care postulează unitatea absolută a sinelui). Analiza se va axa pe dificultatea naratoarei de a unifica diferite părți ale identității sale prin scris (autoarea, fiica, iubita, pacienta), subiectul feminin oferind o percepție fragmentată asupra propriului sine. Un rol important în redarea acestei viziuni este îndeplinit de către limbaj, motiv pentru care lucrarea de față va sublinia contribuția narațiunilor personale și societale în procesul formării sinelui ficțional.

Cuvinte-cheie: Sașa Zare, literatură română, autoficțiune, scriitură feminină, autoteorie, metatextualitate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă