Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   FICȚIUNEA LA PAUL DE MAN / FIKTION BEI PAUL DE MAN.

Autori:  ZOLTÁN KULCSÁR-SZABÓ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.27

Article history: Received: 30 June 2022; Revised: 18 July 2022; Accepted: 30 July 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 273-286

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Ficțiunea la Paul De Man. Literatura ca instituție modernă este fundamentată – așa cum sublinia Jacques Derrida în eseul său Demeure și în alte texte relevante privind relația dintre testamentalitate și ficționalitate – pe de o parte, pe neutralizarea indecidabilității care bântuie linia de demarcație dintre literatură și “celălalt” și, pe de altă parte, pe ficțiunea lui comme si. Având intenția de a examina zona îndepărtată a acestei “alte ficțiuni” fundamentate instituțional, contribuția actuală încearcă să dea seama de conceptul de ficțiune la Paul de Man, concept bazat pe efectele non-fenomenale ale unei textualități cvasi-mecaniciste. Acest concept apare iar – chiar dacă într-un mod destul de dispersat – în punctele nodale ale secțiunii Rousseau din Alegoriile lecturii, dar a beneficiat de surprinzător de puțină atenție în literatura consacrată lui de Man. În prezentul articol accentul cade pe lectura atentă a unui pasaj mai lung din capitolul final al lucrării menționate.

Cuvinte-cheie: deconstrucție, ficțiune, Paul de Man, mărturie, textualitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă