Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   AMBIVALENȚELE UNUI TOUR DE FORCE: ISTORIA LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE, PROIECT CRITIC ȘI PROIECT LITERAR / AMBIVALENCES OF A TOUR DE FORCE: ISTORIA LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE AS CRITIQUE AND AS LITERATURE.

Autori:  ALEXANDRU MATEI.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.23

Article history: Received: 20 February 2022; Revised: 19 August 2022; Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 205-216

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Ambivalențele unui tour de force: Istoria literaturii române contemporane, proiect critic și proiect literar. Eseul de față pornește de la ipoteza că Istoria literaturii române contemporane a lui Mihai Iovănel are o dublă dimensiune: una critică și una literară (poetică). Ideea unei astfel de interpretări își are originea într-un citat dintr-un text târziu al lui Louis Althusser, în care filosoful francez distinge între un “materialist aleatoriu” și un materialist “dialectic,” care apare în Prefața cărții. Dimensiunea critică a proiectului lui Iovănel a fost deja discutată într-o serie de articole și mă ocup de aceasta în ultima parte a acestui eseu. Despre dimensiunea literară a proiectului său s-a vorbit mai puțin. Aș dori să evaluez, dintr-un punct de vedere mărturisit marginal, calitățile și defectele Istoriei în măsura în care acestea rezultă din articularea celor două dimensiuni amintite.

Cuvinte-cheie: Mihai Iovănel, poetica istoriei literare, materialism aleatoriu, literatura română contemporană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă