Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   . INTERACȚIUNI PERIFERICE ÎN ISTORIA LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE: 1990-2020 DE MIHAI IOVĂNEL / PERIPHERAL INTERACTIONS IN MIHAI IOVĂNEL’S HISTORY OF CONTEMPORARY ROMANIAN LITERATURE: 1990-2020.

Autori:  ANDREEA MÎRȚ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.18

Article history: Received: 20 May 2022; Revised: 25 August 2022;Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 141-149

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Interacțiuni periferice în Istoria literaturii române contemporane: 1990-2020 de Mihai Iovănel. Articolul își propune să discute (inter)conexiunile dintre literatura română și alte literaturi periferice în Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020 de Mihai Iovănel. Autorul recurge la canonul occidental în mod strategic, pentru integrarea producției literare locale în circuitul literar global, iar pornind de la teoria polisistemului (Even-Zohar), articolul discută raportul dintre canonicitatea statică și dinamică. În proiectul lui Iovănel, dihotomiile centru–periferie, canonic–non-canonic sunt depășite prin recursul la exemple din alte spații marginale și, respectiv, prin integrarea paraliteraturilor. Dacă în ceea ce privește modelul sau influențele externe, canonul occidental este completat cu referințe din literatura central și est-europeană, în cartografierea producției locale, Iovănel integrează și literatura basarabeană. Scopul articolului este să interogheze dacă recursul la alte literaturi marginale, adică la un canon global dinamic, poate avea efecte în cartografierea transnațională a literaturii române contemporane.

Cuvinte-cheie: literatura central și est-europeană, literatură din Basarabia, canon occidental, canon dinamic, transnațional
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă