Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   GENERAȚII, CONTEMPORANEITATE ȘI INTERSECȚIONALITATE ÎN ISTORIA LITERARĂ / GENERATIONS, CONTEMPORANEITY, AND INTERSECTIONALITY IN LITERARY HISTORY.

Autori:  ANDREEA MIRONESCU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.16

Article history: Received: 27 February 2022; Revised: 28 July 2022;Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 107-120

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Generații, contemporaneitate și intersecționalitate în istoria literară. Dacă diverse concepte tradiționale ale istoriei literare, precum perioadele literare (și conceptul însuși de periodizare) sau genurile literare au fost, în ultima vreme, chestionate critic și regândite în contexte transnaționale, cross-temporale și transdisciplinare, noțiunea de generație a primit mult mai puțină atenție din partea criticilor. În același timp, în diferite subdomenii ale studiilor culturale, și, mai pregnant, în sociologie, problema generațiilor a recâștigat o nouă actualitate. În acest articol Mironescu ia ca punct de plecare Istoria literaturii române contemporane: 1990-2020 (2021), pentru a discuta cum operatorul generațional poate fi utilizat în istoria literară de după sfârșitul Războiului Rece. Ea susține că o integrare transversală și intersecțională a noțiunii de generație în critica literară contemporană poate duce la o mai corectă înțelegere a dinamicii intra- și transgeneraționale în ceea ce privește autoreprezentările și narațiunile de grup, includerile și excluderile, afilierile literare sau de gen.

Cuvinte-cheie: generație, generaționalitate, istorie literară, postcomunism, intersecționalitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă