Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   ETERNITATEA FAMILIARĂ ȘI STRĂINĂ. EXPERIENȚA SACRALITĂȚII ÎN POEZIA MAGHIARĂ CONTEMPORANĂ / THE STRANGE AND FAMILIAR ETERNITY. THE EXPERIENCE OF GOD IN CONTEMPORARY HUNGARIAN LYRICAL WORKS.

Autori:  SZILVESZTER LÁSZLÓ SZILÁRD.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.24
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 321-340
FULL PDF

Eternitatea familiară și străină. Experiența sacralității în poezia maghiară contemporană. În timp ce în a doua parte a secolului 20, aspectul sacralității, relațiile dintre om și Dumnezeu au fost reprezentate destul de intens în analiza și critica literară maghiară (de ex. György Rónay, László Rónay, György Rába, Éva Cs. Gyimesi), în ultimele două decenii, aceste subiecte au fost în mod nedrept ignorate. Am putea afirma că – în afară de câteva excepții – cercetările literare contemporane au neglijat studierea experienței transcendentale, apariția valorilor creștinismului, caracteristicile estetico-poetice ale credinței și îndoielii, deși în lirica contemporană aceste valori sunt prezente cel puțin în aceeași măsură ca și în creațiile literare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Studiul propune o analiză asupra prezenței sacralității în poezia maghiară contemporană, bazându-se pe o scurtă prezentare a liricii lui István Bella, István Ágh, Imre Oravecz.

Cuvinte-cheie: lirica maghiară, literatura contemporană, transcendență, credință și dubiu, creștinism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă