Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   IDENTITATEA NAȚIONALĂ ARABĂ PRIN LIMBĂ ÎN DHAKIRAT AL-JASAD ȘI HARTA IUBIRII / ARAB NATIONAL IDENTITY THROUGH LANGUAGE IN DHAKIRAT AL-JASAD AND THE MAP OF LOVE.

Autori:  AMEL KHIREDDINE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.23
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 309-320
FULL PDF

Identitatea națională arabă prin limbă în Dhakirat al-Jasad și Harta iubirii. În romanele lor, algerianul Ahlam Mosteghanemi și egipteanul Ahdaf Soueif adoptă abordări lingvistice specifice care redau imaginarul identităților naționale arabe. Bazându-se pe teoriile despre hibriditatea lui Homi Bhabha și Benedict Anderson, această lucrare susține că prin angajarea lor unică în limbă, Mosteghanemi și Soueif proiectează două viziuni diferite ale identității naționale arabe. Folosind araba pentru a-și scrie ficțiunea, Mosteghanemi adoptă o ruptură cu francofonia pentru a susține puritatea arabei ca o emblemă puternică a unității și identității naționale arabe. În schimb, prin crearea unui limbaj hibridizat, Soueif pare să arate că crearea unui nou limbaj ar putea duce la crearea de noi identități naționale eterogene.

Cuvinte-cheie: identitate națională arabă, identități pure omogene, identități hibride eterogene, abordări lingvistice, scrieri contemporane ale femeilor arabe, Ahlam Mosteghanemi, Ahdaf Soueif, Homi Bhabha.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă