Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   EXPLORAREA CONSTRUCȚIEI SINELUI ÎN CONTEXTUL FAMILIEI ÎN ROMANUL LUPTA MEA DE KARL OVE KNAUSGÅRD / THE EXPLORATION OF THE SELF WITHIN THE FAMILY CONTEXT IN KARL OVE KNAUSGÅRD’S MY STRUGGLE.

Autori:  ȘTEFANA POPA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.3.13
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 171-188
FULL PDF

Explorarea construcției sinelui în contextul familiei în romanul Lupta Mea de Karl Ove Knausgård. Scopul acestei lucrări este de a explora sinele întâlnit în romanul Lupta Mea folosind metodele criticii psihologice. Conflictul central al romanului în șase volume este conturat în jurul relației tumultoase dintre personajul principal, Karl Ove și tatăl său. Prin folosirea anumitor teorii din psihologie și aplicarea lor pe textul operei studiate, noi dimensiuni și aspecte ale narațiunii ies la iveală. Lucrarea de față nu se concentrează în mod exclusiv pe analiza relației dintre tată și fiu, ci arată cum personajul principal este constituit în contextul unei familii. Conceptele preluate de la Abraham Maslow, Karen Horney și family systems therapy funcționează împreună și dezvăluie evoluția sinelui pe parcursul romanului precum și impactul major pe care familia îl are asupra sa.

Cuvinte-cheie: Karl Ove Knausgård, Lupta Mea, critică psihologică, FST, psihologie umanistă, sine, autoficțiune.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă