Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   O PROPUNERE DE INTERPRETARE PSIHOMECANICĂ A EVOLUȚIEI POSESIVULUI DIN LATINĂ ÎN LIMBILE ROMANICE / PROPOSAL FOR A PSYCHOMECHANICAL INTERPRETATION OF THE EVOLUTION OF THE POSSESSIVE FROM LATIN TO ROMANCE LANGUAGES.

Autori:  SOPHIE SAFFI, ŞTEFAN GENCĂRĂU, OANA AURELIA GENCĂRĂU, VIRGINIE CULOMA SAUVA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2017.3.18

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

FULL PDF

O propunere de interpretare psihomecanică a evoluției posesivului din latină în limbile romanice. După o primă etapă de prezentare a inventarului de forme pe care clasa pronominală a posesivelor le înregistrează în franceză, italiană și română, distingem principalele diferențe morfologice, semantice și, mai ales, cu privire la o proprietate a posesivului ce se întemeiază pe proximitatea și/sau reprezentarea spațială a posesorului și a obiectului posedat. Reluăm aici o ipoteză (Saffi: 2010) cu privire la rolul de referențial fondator ce revine geometriei spațiilor aparatului fonator.

Cuvinte cheie: posesiv, latină, italiană, franceză, română, proximitate și reprezentare spațială
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă