Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   SCRIS PE TRUP: ''''ELOCVENȚA SOMATICĂ'''' ȘI (DE)CONSTRUIREA GENULUI ÎN LOVE IN EXCESS DE ELIZA HAYWOOD / WRITTEN ON THE BODY: ‘SOMATIC ELOQUENCE’ AND THE (DE)CONSTRUCTION OF GENDER IN ELIZA HAYWOOD’S LOVE IN EXCESS.

Autori:  CATERINA M. GRASL.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2017.3.16

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

FULL PDF

Scris pe trup: ‘elocvența somatică’ și (de)construirea genului în Love in Excess de Eliza Haywood. Lucrarea de față își propune să poziționeze primul roman de Haywood în raport cu contextul socio-cultural și cu locul pe care îl ocupă în istoria trăirilor interioare. Scriitura Elizei Haywood este reprezentativă pentru fascinația pe care secolul optsprezece o manifestă pentru exprimarea trăirilor interioare prin semne corporale. Insistând pe imposibilitatea codificării emoțiilor în limbaj, Haywood se concentrează pe manifestările somatice ale acestora, obligându-și cititorii să compenseze lacunele cu propria lor experiență emoțională. Prin implementarea abordărilor cognitive în literatură și studii culturale, lucrarea mea analizează mecanismele textuale care încurajează implicarea cititorului și insuflă empatie, demonstrând, în același timp, cum, la rândul lor, aceste strategii stârnesc manifestări corporale ale emoțiilor în rândul cititorilor și servesc la interogarea și (de)construirea diferențelor de gen prestabilite și emergente.

Cuvinte cheie: Eliza Haywood; Love in Excess, limbajul trupului, emoție, gen, poetică cognitivă, sensibilitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă