Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   VARIAȚII REFERITOARE LA CONCEPTUL „GIRLKULTUR” ÎN THEA. BANDA DESENATĂ PUBLICATĂ ÎN DAS HEFT. DIE NEUE ILLUSTRIERTE FRAUENZEITUNG (1929-31) / VARIATIONS AUTOUR DE LA « GIRLKULTUR» DANS THEA, BANDE DESSINÉE PARUE DANS DAS HEFT. DIE NEUE ILLUSTRIERTE FRAUENZEITUNG (1929-31).

Autori:  VÉRONIQUE DALLET-MANN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2017.3.09

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

FULL PDF

Variații referitoare la conceptul Girlkultur în Thea. Banda desenată publicată în Das Heft. Die neue illustrierte Frauenzeitung (1929-31). Setea de viață caracteristică anilor 1920 se îmbină cu accelerarea generală a vieții urbane pentru a favoriza apariția unor noi modele de feminitate, în concordanță cu cucerirea spațiului public de către o nouă generație desemnată în engleză prin «Girl». Diversele manifestării ale « Girlkultur » fac obiectul unor medieri și ale multiplelor transferuri culturale. Astfel, Thea, bandă desenată de Chic Young, adaptată în germană de Richard Hutter, arată cum semnele modernității sunt răsturnate și instrumentalizate în scopul unei (re)domesticiri a femeilor. În plus, benzile desenate tind să genereze o interogație cu privire la efectele unei supraexpuneri mediatice, care favorizează creșterea unei ideologii antifeministe și apariția modelului esențial al „femeii germane”.

Cuvinte cheie: Republica de la Weimar, emanciparea femeilor, « Girlkultur », bandă desenată, transfer cultural
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă