Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2016  
         
  Articol:   CAPCANELE IUBIRII – O TEMĂ FAVORITĂ A SCRIITOAREI SIGRID UNDSET / KJÆRLIGHETENS FARLIGHET – ET YNDLINGSTEMA HOS SIGRID UNDSET.

Autori:  LIV BLIKSRUD.
 
       
         
  Rezumat:  Capcanele iubirii – o temă favorită a scriitoarei Sigrid Undset. Dragostea și consecințele ei fatidice reprezintă o temă recurentă în scrierile lui Undset. Scriitoarea a adoptat o perspectivă critică asupra societății din acea epocă, din cauza punctului de vedere neutru folosit pentru a trata teme precum dragostea și sexualitatea care caracterizau societatea timpului său, o societate care, crede ea, a pierdut din vedere ceea ce Undset numește ca fiind ”capacanele dragostei”. Undset a descoperit o formă mai potrivită de înțelegere a dragostei în cultura și poetica medievală. Acest articol va analiza, așadar, tema primejdiilor dragostei în romanul Kristin Lavransdatter – despre perioada Evului Mediu -, precum și în romanul contemporan Jenny. Concluzia susține faptul că trivializarea feministă a sexualității, viziune criticată de Undset, are impresionant de multe similarități cu critica feminismului de astăzi, așa cum este ea concepută de Camille Paglia.

Cuvinte cheie: Sigrid Undset, cercetare literară norvegiană, ficțiune medievală, dragoste fatidică, natură și sexualitate, critica feminismului, Camille Paglia.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă