Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   ISTORIA COMUNISMULUI LUI VIȘNIEC: „PSIHOPATOLOGIA” ȘI „TRAUMA” POLITICĂ ÎN HETEROTOPIILE ȘI ATOPIILE SOCIALISTE / VIȘNIEC’S HISTORY OF COMMUNISM: THE “PSYCHOPATHOLOGY” AND THE POLITICAL “TRAUMA” IN SOCIALIST HETEROTOPIES AND ATOPIES.

Autori:  EDOARDO GIORGI.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.2.14

Article history: Received 27 January 2023; Revised 4 June 2023; Accepted 6 June 2023; Available online 23 June 2023; Available print 30 June 2023
pp. 243-264

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Istoria comunismului lui Vișniec: „psihopatologia” și „trauma” politică în heterotopiile și atopiile socialiste. Această contribuție este axată pe celebra dramă scrisă de către dramaturgul Matei Vișniec și mai ales pe particularitățile clinicilor de psihiatrie comuniste. Prin intermediul antropologiei, articolul acesta speră să pună în lumină mișcările ascunse care privesc conducerea acestor instituții și asupra modului în care pacienții/deținuții au reușit să reziste la unele dintre cele mai tulburătoare greutăți care erau comune în acea perioadă și în acele locuri. Această analiză a fost realizată scenă după scenă și prezintă, prin urmare, câteva observații personale aprofundate, însoțite de studii importante care au legătură directă cu drama dar și de înțelepți care analizează situația generală (ca, de pildă, câteva eseuri de Michel Foucault și Erving Goffman) care permit actualizarea unui punct de vedere general despre dinamicele antropologice puse pe scena. Analiza poate duce, de asemenea, la noi modalități de discuție despre drama această și, poate, la unele dezbateri interesante, deși drama în sine nu este atât de recentă. Totuși, scopul principal al acestui articol este demonstrarea modului în care filonul primordial al Absurdului, prezent în Vișniec, a devenit mult mai legat de istoria însăși, iar scopul ulterior este de de a sublinia etica puternică a dramei.

Cuvinte-cheie: comunism, clinici psihiatrice, Pan-anopticon, alienare, rezistență mentală, limbă de lemn, pacienți anomici.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă