Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   FURTUNI DE VARĂ, MÂNCARE ȘI REPREZENTĂRI ALE CRIZEI CLIMATICE ÎN SJU DAGAR I AUGUST DE BRIT BILDØEN ȘI LITEN KOKEBOK DE AGNAR LIRHUS / SUMMER STORMS, FOOD, AND REPRESENTATIONS OF THE CLIMATE CRISIS IN BRIT BILDØEN’S SJU DAGAR I AUGUST AND AGNAR LIRHUS’S LITEN KOKEBOK.

Autori:  GEORGIANA BOZÎNTAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.2.10

Article history: Received 10 February 2023; Revised 3 May 2023; Accepted 30 May 2023; Available online 23 June 2023; Available print 30 June 2023
pp. 175-194

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Furtuni de Vară, Mâncare și Reprezentări ale Crizei Climatice în Sju dagar i august de Brit Bildøen și Liten kokebok de Agnar Lirhus. Acest articol discută reprezentări ale schimbărilor climatice în ficțiunea realistă contemporană din Norvegia. Îmi îndrept atenția mai întâi asupra portretizării fenomenelor meteorologice extreme și a „societății riscului” în romanul Sju dagar i august (Șapte zile din august, 2014) de Brit Bildøen, iar apoi examinez conceptul de „masculinități ecologice” și formele de manifestare a grijii în romanul Liten kokebok (Mica cartea de bucate, 2016) de Agnar Lirhus. Deși cele două romane discutate tematizează perturbările climatice în moduri diferite, ele sunt similare prin felul în care experiența lumii naturale e asociată cu sentimentele de doliu și durere cu care se confruntă personajele. În felul acesta, sugerez că imaginarul schimbărilor climatice în ficțiunea realistă norvegiană se împletește cu o dimensiune afectivă. În final, scopul acestui articol este de a ilustra cum tematica crizei climatice a pătruns în literatura norvegiană, oferind exemple care arată cum texte care nu sunt considerate în mod tipic ca aparținând genului cli-fi au potențialul de a aborda această tematică.

Cuvinte-cheie: narațiuni despre schimbări climatice, ficțiune norvegiană contemporană, societatea riscului, fenomene meteorologice extreme, masculinități ecologice, grijă, Brit Bildøen, Agnar Lirhus
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă